Burn-out, stress en depressie

Aandeel jongeren stijgt

Wist je dat inmiddels één op de acht werknemers in Nederland kampt met een burn-out? En dat vooral het aandeel jongeren daarin sterkt stijgt? Ook is er steeds meer bewijs dat chronische stress kan uitmonden in depressie. Depressie is onderhand de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim (volgens het ministerie van WVS).

Deze week komt er een boek uit dat ons een nieuwe blik op het fenomeen stress wil bieden: ‘Van big bang tot burn-out’ door Witte Hoogendijk en Wilma de Rek. De Volkskrant wijdde er afgelopen zaterdag een artikel aan.

Stress is een gezond fenomeen

Stress is de overlevingsreactie van het lichaam op gevaar. Het zorgt voor de nodige lichaamsveranderingen om je te helpen vluchten of vechten, en port het immuunsysteem op om infecties door mogelijke verwondingen te bestrijden.

Burn out en stress Clarity Proces AmsterdamWilma de Rek: In de 21ste eeuw heb je aan dat soort reacties (in een boom klimmen als er een leeuw aankomt) weinig. Ja, als een verkrachter je pad kruist of een vallend stuk gesteente je dreigt te verpletteren, dan wel. Maar als er een appje binnenkomt van je baas met de vraag of je op zijn kamer wilt komen ‘omdat hij een niet zo heel erg leuke mededeling heeft’ schiet je met een verhoogde hartslag en een geactiveerd immuunsysteem weinig op.

Overdosis

En dat stressgevoel hebben we steeds vaker, aangezien de moderne wereld een overdosis aan nieuwe stressoren met zich meebrengt. Waarvan het zoemend en piepend mobieltje de zoveelste is. Naarmate onze omgeving kunstmatiger wordt, worden die stressoren bovendien abstracter terwijl het lichaam er op blijft reageren alsof het iets concreets is.

Wat kan je doen?

Meer medicijnen, meditatie en ademhalingsoefeningen zijn – hoewel soms effectief – niet het beste antwoord volgens Rek. Het beste antwoord begint met inzicht. Als je begrijpt hoe het bij jezelf werkt, kun je zorgen voor minder stressprikkels. Letterlijk, door je mobiel uit te zetten. Of figuurlijk, door te beseffen dat veel stressprikkels psychisch zijn. Dat wil zeggen, je realiseren dat het gevaar zich in je geest afspeelt en niet in de werkelijkheid.

Hier heeft het Clarity Proces werkelijk iets zeer praktisch te bieden. Door in contact met je onbewuste te komen, kan je dat deel van jezelf het verschil leren zien tussen echt gevaar en gevaar dat zich alleen in je geest afspeelt. Je kan je onbewuste leren niet met adrenaline en cortisol te reageren wanneer het lichaam geen direct gevaar loopt.

Bij de Clarity workshop vorige week zei iemand het heel mooi: “ik ben al jaren bezig met dit soort werk en snap al heel lang hoe het zit. Maar nu voor het eerst heb ik de praktische middelen in handen om er ook zelf iets mee te te doen!” En zo is het. Dat is Jeru’s enorme verdienste. En jij kan het ook leren.

Taetske Kleijn, eigenaar Centrum Tsuki en Clarity Trainer
www.tsuki.org

Photocredits Pixabay

Reacties zijn gesloten.