Mediteren is als echt luisteren

We zenden alleen nog maar

Volgens filosoof Miriam Rasch leven we in een samenleving met mensen die alleen maar zenden. In de politiek en op sociale media zie je het heel duidelijk. Eigenlijk is iedereen de hele tijd aan het zenden. Iedereen wil dat er naar hem/haar geluisterd wordt. Zij pleit ervoor dat mensen leren meer te luisteren naar elkaar*. Mede omdat de samenleving verhard en polariseert en we massaal lijden aan overprikkeling. Ze heeft het dan over aandachtig luisteren en ontvankelijkheid. (Kwaliteiten die je ook bij mediteren nodig hebt).

Verzachting

Echt luisteren vergt enige oefening. Rasch heeft geleerd in een soort open ruimte te belanden, zonder oordeel en zonder de behoefte om haar eigen mening of verhaal te ventileren. Ze noemt het zelf ‘(…) een klein venster waarin je alleen maar aandacht bent, zonder oordeel‘. Ik ben het natuurlijk helemaal met haar eens. We kunnen wel wat verzachting in de samenleving gebruiken.

Luisteren naar jezelf

Mijn interesse gaat echter ook uit naar luisteren naar jezelf. In de vorm van mediteren. Rasch zegt ‘Om goed te luisteren moet je je concentreren, daar begint het mee. Je moet  nieuwsgierig zijn, je openstellen en, voor zover mogelijk niet oordelen’  (Bron: VK 23 okt 2024 ‘Open Oren’-Ianthe Sahadat.) Nu geef ik zelf meditatietrainingen en zeg ik dit eigenlijk tegen mijn cursisten. Bij meditatie is de instelling van nieuwsgierig zijn naar wat er gebeurd, je open te stellen en voor zover mogelijk niet oordelen net zo belangrijk. Alleen ben je dan nieuwsgierig en stel je je open naar dat wat er in jezelf gebeurd of voelbaar is. Je ‘luistert’ als het ware naar jezelf en door dat oprecht en met vriendelijkheid te doen, kun je in die open ruimte waar Rasch het over heeft belanden. Een oordeelloze ruimte waarin alles is.

Mediteren is als echt luisteren

Discipline bij meditatie-beoefening

En dit vergt inderdaad enige oefening. Het is niet voor niets dat alle grote meditatiestromingen je aanmoedigen tot een dagelijkse discipline. Om je hart zacht te houden en je openheid naar ‘dat wat er is’ te blijven oefenen, is een dagelijkse discipline bijna onmisbaar. Dat hoeft niet lang te zijn, als is het maar 10 minuutjes voor het starten van de dag.

En net als echt luisteren naar anderen de wereld een stukje mooier en vriendelijker maakt, geldt dit ook voor mediteren. Want als je met vriendelijkheid en een beetje afstand naar jezelf kunt kijken, zul je zien dat dit ook makkelijker lukt naar anderen toe. Lees ook mijn blog ‘Jezelf liefhebben‘.

————————

De citaten in dit blog komen uit het artikel ‘ Open oren’ van Ianthe Sahadat, VK 23 okt. 2023.

(*Dit betekent overigens niet dat Rasch proclameert dat je naar alles en iedereen moet luisteren. ‘De ‘ grens tot waar ‘ je kunt luisteren, bepaalt iedereen zelf, zegt Rasch.)

Boek Luisteroefeningen van Miriam Rasch is uitgegeven bij De Bezige Bij.

Chakra ademmeditatie voor meer energie

chakra clarity proces clarity voor jou

Het lijkt een vaag iets, een chakra. Tenminste voor mij was het lange tijd iets vaags, ongrijpbaars. Maar sinds ik de chakra ademmeditatie doe, is het allemaal wat duidelijker en helderder geworden en voel ik ook in het gewone leven energie stromen in de verschillende gebieden. Wat is een chakra…

Continue reading

Het Clarity Proces brengt je in het moment

Het Clarity Proces is het mooiste proces dat ik ben tegengekomen in mijn lange zoektocht naar meer helderheid in mijn leven. Daarom ben ik Clarity Trainer geworden. Dit proces is door Jeru Kabbal in het leven gezet en geeft je allerlei technieken om uit je denken en in het hier en nu te komen. Daarvoor moet je eerst je eigen onbewuste leren kennen. Hoe werkt het en wat speelt er zich af?

Het onbewuste

We denken altijd dat als we bewust een verandering willen bewerkstelligen, dat we dat op wilskracht kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen of beter voor jezelf opkomen. Waarom lukt het de een wel en de ander niet? Het kan goed zijn, dat er op onbewust niveau heel andere gedachten zijn die iets anders met je voor hebben. Het lastige is dat je onbewuste mind vele malen groter is dan je bewuste mind, dus wat je onbewust denkt is nogal belangrijk. Want als je onbewust iets niet wilt en bewust wel, dan lukt het je niet. Wat je ook probeert. Maar het goede nieuws is: er zijn technieken om met je onbewuste in contact te komen.

Je vriend

In sommige spirituele stromingen wordt het onbewuste deel van jezelf als vijand gezien. Je ‘moet er zo snel mogelijk vanaf komen’. Zo kijkt het Clarity Proces er niet tegenaan. Je onbewuste deel is je vriend. Uit liefde voor jou probeert het jou te beschermen tegen onheil, op basis van ervaringen uit je kindertijd. clarity voor jou Het onbewuste is als het ware een soort trouwe ‘waakhond’.
Alleen heeft de tijd niet stilgestaan en ben je ondertussen volwassen geworden. We reageren nog vaak vanuit deze onbewust opgeslagen herinneringen, terwijl we ondertussen niet meer afhankelijk zijn van onze familie. We kunnen het onbewuste systeem leren de oude denkpatronen te doorzien en te ontspannen.

Mensen die met Clarity werken ervaren vaak  ontspanning, openheid en dankbaarheid. Ze kunnen thuis aan de slag met de eenvoudige oefeningen die je leert tijdens een Clarity workshop.

Introducties in het Clarity Proces

Meer leren over het doorzien van je denken, het onbewuste en het hier en nu? Kijk regelmatig op deze website of er een nieuwe beginnersworkshop is gepland.

Bach Bloesems helpen je de winter door

Bach Bloesems Clarity voor jou

Vermoeidheid, somberheid en griep Elk jaar in de winter zijn er veel mensen moe en voelen ze zich wat somber en uitgeput door het gebrek aan zon. We betalen de tol voor korte dagen en koud weer. Vaak heerst er ook nog een griep. Bach Bloesems kunnen je helpen het…

Continue reading

Natuurlijk tuinieren

Bij natuurlijk tuinieren ga je uit van de samenhang der dingen. Alles hangt met alles samen in de natuur. Een goede start van natuurlijk tuinieren is het planten van inheemse planten om de insecten, bijen en vlinders te helpen. Lees hier blogs over verschillende inheemse planten. Share

Continue reading