Chakra ademmeditatie voor meer energie

chakra clarity proces clarity voor jou

Het lijkt een vaag iets, een chakra. Tenminste voor mij was het lange tijd iets vaags, ongrijpbaars. Maar sinds ik de chakra ademmeditatie doe, is het allemaal wat duidelijker en helderder geworden en voel ik ook in het gewone leven energie stromen in de verschillende gebieden. Wat is een chakra…

Continue reading

Bach Bloesems helpen je de winter door

Vermoeidheid, somberheid en griep Elk jaar zo rond februari zijn er veel mensen moe en voelen ze zich wat somber en uitgeput door het gebrek aan zon. We betalen de tol voor korte dagen en koud weer. Op dit moment heerst er ook nog een griep. Bach Bloesems kunnen je…

Continue reading

Burn-out, stress en depressie

Burn out Clarity Proces Amsterdam

Aandeel jongeren stijgt Wist je dat inmiddels één op de acht werknemers in Nederland kampt met een burn-out? En dat vooral het aandeel jongeren daarin sterkt stijgt? Ook is er steeds meer bewijs dat chronische stress kan uitmonden in depressie. Depressie is onderhand de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim (volgens…

Continue reading

Burn-out voorkomen – deel 1

Hoe kun je het tij keren?

Burn-out of burn-outklachten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Steeds meer mensen moeten vaststellen dat ze opgebrand zijn, fysiek en mentaal. Ik krijg in mijn coaching praktijk mensen die ‘ er tegen aan lopen’. Hoe kun je het tij keren? Wat kun je doen als je al symptomen van een burn-out hebt en je wilt niet thuis komen te zitten.

burn-out voorkomenSymptomen opkomende burn-out

Wat zijn veelvoorkomende symptomen voordat een je een totale burn-out krijgt? Je kunt o.a. last krijgen van:
1. Niet meer goed kunnen concentreren, dit merk je bijvoorbeeld aan het lezen van teksten. De lettertjes dansen voor je ogen;
2. Niet meer goed slapen;
3. Angstgevoelens;
4. ‘Doordraaien’ in je hoofd, dus malende gedachten die je niet meer stop kunt zetten;
5. Veel verkouden en/of grieperig zijn. Of extreem moe.
6. Emotioneel reageren op situaties en mensen.

Eigenlijk zijn dit allemaal alarmtekens van ons lichaam dat zegt ‘Help er is iets mis!!’. Maar het is vaak een bepaald type mens dat overspannen wordt. Mensen met heel veel verantwoordelijkheidsgevoel en mensen die niet zo goed naar hun eigen behoeftes en gevoelens luisteren. En dit type mens gaat meestal gewoon door, signalen of niet.

Wat te doen?

Als je het tij wilt keren wanneer je al burn-out verschijnselen hebt, is het eerste dat je moet gaan doen: ONTSPANNEN!!
Dat is soms al moeilijk genoeg. Soms weten mensen niet eens meer wat ze leuk en ontspannend vinden, omdat ze altijd aan het werken en zorgen zijn. En als ik het heb over ontspannen, bedoel ik ook 100% ontspannen. Ontspannen zonder ander doel dan ontspannen. Dus: wandelen in het bos, schilderen, tekenen, dansen, tuinieren, kopjes koffie drinken in de zon, sauna. Dát waar jij echt gelukkig van wordt moet je doen.
Verder zijn er nog een aantal musts:

    • Leren voelen;
    • Emoties toelaten en ten volle beleven;
    • Het inbouwen van momenten van ‘ helemaal niets doen’;
    • Prikkels verminderen.

Herken je iets van bovenstaande klachten? Ga dan ook zeker eens langs je huisarts, want dat is naast bovenstaande ook belangrijk. Volgende week ga ik verder in op het ‘leren voelen’. Hierover kun je alvast in mijn blog ‘Clarity, zijn met dat wat is‘ lezen.

Photocredits: Pixabay

Dit blog is op 2 december 2016 gepubliceerd in het online magazine www.bodyandmind.amsterdam

Clarity proces: zijn met dat wat is

Clarity en je afschermen?

Ik las eens een column van Tijn. Misschien weet je het wel: … Tijn Touber is de man die 10 jaar in een klooster zat en nu een soort spirituele goeroe is. Mensen vroegen hem regelmatig of hij zich niet moest afschermen tegen negatieve invloeden en mensen. Tot mijn vreugde was zijn conclusie dat het leven er is om geleefd te worden, met alles er op en eraan. Dus nee… hij hoefde zich niet af te schermen.

Iets doen om niet te voelen

Inderdaad, het leven is er om geleefd te worden. We willen meestal alleen het leuke, het goede, het vrolijke. Of het uitbundige, levendige, gelukkige. Maar zo zit het leven niet in elkaar. Er zijn ook tegenslagen, verdriet, rouw, pijn en ziekte. Ik heb er zelf nogal wat van meegekregen. Twintig jaar geleden een burn-out en depressie en sindsdien nogal een gevoelig mens. Een tijd lang ben ik er voor weggelopen. Deze gevoelens van angst en verdriet. Ik wilde er niets mee te maken hebben. Snel een afspraak maken, werken, iets doen om maar niet te voelen.

Emoties die er zijn mogen

Dus dat was even wennen, toen ik negen jaar geleden met het Clarity Proces begon. In plaats van weg te rennen, moest ik ernaar toe. Mijn god, wat een ellende! Dat wil je helemaal niet, je verdriet voelen, je pijn. Maar elke keer als ik een Clarity oefening had gedaan en mezelf weer had teruggebracht naar dit moment, voelde ik me toch goed. Wat een opluchting, wat een vrijheid, wat een ontspanning in mijn lichaam. Blokkades waren opgeruimd. Gewoon door de emotie onder ogen te komen. Erbij te blijven. Te ademen. En niet te oordelen. En te luisteren. Te luisteren naar mezelf. Naar mijn zorgen, mijn angsten, mijn boosheid. Wat speelt er zich allemaal af in mijn onbewuste deel? Dat wat ik jaren en jaren had weggestopt. In de hoop dat het dan ook weg zou zijn én blijven. Clarity - allesoverheersend moment

Helaas, zo werkt het dus niet. Alles wat je wegstopt (in je onbewuste) is er nog wel degelijk en drukt, duwt en trekt, net zolang totdat jij het wilt zien en het licht van dit moment erop wil laten schijnen. Vandaar mijn burn-out.

Tegenwoordig neem ik tijd om mijn verdriet, mijn angst, mijn pijn er te laten zijn. Er naar te kijken en erbij te ademen. Totdat het is weggeëbd en ik overblijf met mijn adem en dit allesoverheersende moment.

Emoties mogen er zijn; en dat geeft opluchting!

Photocredits: Hanneke Sloof
Dit blog is in 2016 gepubliceerd in www.bodyandmind.amsterdam