Brandnetel: een netelige kwestie

De vele kanten van brandnetel

De meeste mensen zullen de brandnetel als een hinderlijke plant kennen. Eentje die je als je hem aanraakt, gemeen brandende pijn geeft. Maar de brandnetel is eigenlijk een heel interessante plant. Je kunt hem namelijk eten, je kunt er thee van zetten en er zelfs kleding van maken. En het is een waardplant* voor heel mooie vlinders. En nu volop te plukken!

Mierenzuur

Brandnetels hebben haardunne, holle buisjes op het blad en stengels met daarin mierenzuur. Bij aanraking breken de buisjes en komt het mierenzuur op de huid, waarbij eerst een sterke ‘brandsensatie‘ optreedt, gevolgd door zwelling, rood worden en jeuk. Vooral in het vroege voorjaar is de concentratie van mierenzuur hoog. (Bron: Kruidenencyclopedie)

Gezond

Juist in het voorjaar wordt het jonge blad van de grote brandnetel verzameld om er thee van te trekken, soep van te maken of het als groente te koken. Brandnetels bevatten veel chlorofyl, vitaminen A, B , C en D. En ook mineralen, vooral kalk en ijzer. Brandnetel is koud, licht bitter. Goed voor blaas, nieren, lever en longen. Ook is de plant bloedzuiverend en reinigend.  En enorm voedend. De topjes zijn het lekkerst. Pluk ze met handschoenen aan en was ze goed met een spagettitang (vanwege zand). Laat ze dan drogen. Na het flink te koken verdwijnt de prik. Tip: met lavandin olie gaat de prik op de huid weg.

Van de jonge brandnetelbladeren kun je thee zetten. Laat het water met de bladeren koken en dan 10 minuten trekken. De thee heeft een aparte smaak, maar is super gezond. Het kruid heeft namelijk een versterkende werking op het hele lichaam en is speciaal geschikt om bloedarmoede op te heffen. (Bron: Kruidenencyclopedie.)

*Waardplant

De grote brandnetel is ook de waardplant voor een paar van de mooiste vlinders in Nederland, zoals de Atalanta, de Kleine Vos en de Dagpauwoog. Dit betekent dat de vlinders hun eitjes in de brandnetel leggen, omdat de rupsjes deze plant nodig hebben om groot te worden.

Wil je ook thee van brandnetel zetten? Pluk dan de topjes van brandnetels, was deze en laat ze tien minuten koken in water.

Reacties zijn gesloten.