Burn-out voorkomen – deel 1

Hoe kun je het tij keren?

Burn-out of burn-outklachten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Steeds meer mensen moeten vaststellen dat ze opgebrand zijn, fysiek en mentaal. Ik krijg in mijn coaching praktijk mensen die ‘ er tegen aan lopen’. Hoe kun je het tij keren? Wat kun je doen als je al symptomen van een burn-out hebt en je wilt niet thuis komen te zitten.

burn-out voorkomenSymptomen opkomende burn-out

Wat zijn veelvoorkomende symptomen voordat een je een totale burn-out krijgt? Je kunt o.a. last krijgen van:
1. Niet meer goed kunnen concentreren, dit merk je bijvoorbeeld aan het lezen van teksten. De lettertjes dansen voor je ogen;
2. Niet meer goed slapen;
3. Angstgevoelens;
4. ‘Doordraaien’ in je hoofd, dus malende gedachten die je niet meer stop kunt zetten;
5. Veel verkouden en/of grieperig zijn. Of extreem moe.
6. Emotioneel reageren op situaties en mensen.

Eigenlijk zijn dit allemaal alarmtekens van ons lichaam dat zegt ‘Help er is iets mis!!’. Maar het is vaak een bepaald type mens dat overspannen wordt. Mensen met heel veel verantwoordelijkheidsgevoel en mensen die niet zo goed naar hun eigen behoeftes en gevoelens luisteren. En dit type mens gaat meestal gewoon door, signalen of niet.

Wat te doen?

Als je het tij wilt keren wanneer je al burn-out verschijnselen hebt, is het eerste dat je moet gaan doen: ONTSPANNEN!!
Dat is soms al moeilijk genoeg. Soms weten mensen niet eens meer wat ze leuk en ontspannend vinden, omdat ze altijd aan het werken en zorgen zijn. En als ik het heb over ontspannen, bedoel ik ook 100% ontspannen. Ontspannen zonder ander doel dan ontspannen. Dus: wandelen in het bos, schilderen, tekenen, dansen, tuinieren, kopjes koffie drinken in de zon, sauna. Dát waar jij echt gelukkig van wordt moet je doen.
Verder zijn er nog een aantal musts:

    • Leren voelen;
    • Emoties toelaten en ten volle beleven;
    • Het inbouwen van momenten van ‘ helemaal niets doen’;
    • Prikkels verminderen.

Herken je iets van bovenstaande klachten? Ga dan ook zeker eens langs je huisarts, want dat is naast bovenstaande ook belangrijk. Volgende week ga ik verder in op het ‘leren voelen’. Hierover kun je alvast in mijn blog ‘Clarity, zijn met dat wat is‘ lezen.

Photocredits: Pixabay

Dit blog is in 2016 en 2019 gepubliceerd in het online magazine www.bodyandmind.amsterdam

Reacties zijn gesloten.