Vertrouwen: laat dingen gebeuren

De natuur laat het je zien!

Ik zit in de tuin en zie een plantje tussen de stoeptegels staan. Het is IJzerhard. Ik heb het vorig jaar met vertrouwen laten staan en er komen nu prachtig lange stengels uit en mooie roze bloemen. In een pot had ik een dilleplantje laten doorschieten en de dille heeft nu gele bloemetjes gekregen. Samen is het echt een wonderschone combinatie. Ik kan er zo ontzettend van genieten en heb er hele mooie foto’s van gemaakt.

Vertrouwen - dingen laten gebeurenLaten groeien

Had ik nu een controlfreakerige houding gehad, dan had ik alles tussen de stoeptegels weggehaald en weggeboend. Alles volgens de regels ‘netjes’ gemaakt; maar wie bedenkt die regels eigenlijk? Dan was deze supermooie combinatie immers niet ontstaan en ik had hem ook niet kunnen bedenken. En is het niet zo dat veel belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen ook bij ‘toeval’ zijn gedaan.

Hoe kunnen we in vrede zijn met de dingen die gebeuren. In de tuin kan ik dat prima en laat ik iets groeien waar het bestaan het heeft geplant. Ik haal natuurlijk ook wel overwoekerend onkruid weg, maar zevenblad heeft bij mij ook een plek, omdat ik besef dat ik het toch niet onder controle krijg. En wist je trouwens dat je er heerlijke pesto van kunt maken!

Vertrouwen: er niet bovenop zitten

Eerlijk gezegd, in mijn leven vind ik het moeilijker. Dingen te laten ontstaan. Te vertrouwen, geen oordeel te hebben en gewoon te leven met het geloof dat het goed is en een plek krijgt. Daardoor kunnen er hele mooie dingen ontstaan, net als in het tuinexperiment. Er niet bovenop zitten, open staan en afwachten maar.

Ik blijf het proberen, omdat ik denk dat een leven in vertrouwen een fijner en mooier leven geeft dan een leven vanuit angst en controle. De tuin is mijn leerschool.

Photocredits: Hanneke Sloof
Bovenstaand blog is gepubliceerd in www.bodyandmind.amsterdam

Reacties zijn gesloten.