Mindfulness en het Clarity Proces

Mindfulness is niet zo makkelijk als het lijkt

Mindfulness is hot. Al jaren. Het wordt verkocht als iets dat makkelijk te bereiken is en de oplossing van alles is. De grondlegger van mindfulness schrijft in een artikel in Happinez dat hij daar niet blij mee is. En dat begrijp ik.
Er is niets mis met een hype of dat iets in de mode raakt. Hoe meer mensen mediteren of aandachtig leven des te beter. Hoera, zou ik zeggen. Alleen is een mindfull leven en mediteren niet zo makkelijk. Tenzij je Eckhart Tolle of Byron Katie bent en in 1 nacht je hele identiteit aflegt misschien. Maar niet voor mensen zoals jij en ik. Die een hoofd vol gedachten hebben en dat hoofd ratelt maar door. Als je niet een discipline inbouwt van dagelijks mediteren of technieken uit het Clarity Proces toepast.

Hoofd stil krijgen

Ik weet zelf als geen ander hoe moeilijk het is om je hoofd stil te krijgen. Jaren geleden deed in een stilteweek met Anapanasati meditatie. Mijn eerste. Ik heb mezelf nog nooit zoveel horen praten! Echt, dat is geen grapje. Juist omdat we moesten mediteren, kwam ik erachter hoeveel ik aan het ratelen was. Hele verhalen maakte ik: ik zou het aller aller grappigste reisblog Ever schrijven.
Maar gewoon met mijn aandacht bij mijn ademhaling blijven, lukte me niet langer dan 1 ademhaling in… en 1 ademhaling uit…. En daar ging de ratelmachine weer.

Clarity Proces

Totdat ik Clarity ging doen. Het ging langzaam, dat hoofd stil krijgen, maar het is gelukt.
Bij Clarity werken we met het onbewuste. Het onbewuste systeem is er op gebouwd jouw veiligheid te waarborgen. En heel vaak hebben kinderen in onze samenleving het idee dat ‘denken’ een veilige strategie is. Als je het antwoord maar weet, grappig uit de hoek komt, een oplossing weet voor alle situaties, dan doe je het goed. Dat gold in ieder geval voor mij. En dat neem je mee naar je volwassen leven. Vandaar dat mijn denksysteem sterk is ontwikkeld. Heel fijn overigens, alleen had ik er geen controle over. Het had controle over mij. Ik kreeg het niet stil wanneer ík dat wilde.

Luisteren

Tijdens trainingen in het Clarity Proces leerde ik te luisteren naar mijn onbewuste systeem, ook wel aangeduid als ‘de vierjarige’. Het blijkt dat als je ‘de vierjarige’ dagelijks aanhoort zonder oordeel, die een stuk meer gaat ontspannen. En bijkomend effect is dat je stiller wordt in je hoofd. En weet je wat…. dan gaan mediteren en aandachtig leven opeens een stuk makkelijker!
Discipline is hier echter een toverwoord. Hoe vaker je naar jezelf luistert en mediteert, des te meer vruchten het afwerpt en hoe stiller je wordt van binnen. En juist deze discipline opbrengen, vinden mensen moeilijk. Juist in deze tijden van drukte en hectiek wil men een instant oplossing… helaas, dat is mindfulness niet.

Wil je leren je hoofd stiller te krijgen, te luisteren naar het onbewuste deel van jezelf en leren in het Hier en Nu te zijn? Bij mij kun je individuele sessies boeken en een tweedaagse kennismakingsworkshop doen: de eerstvolgende is zaterdag 21 en zondag 22 januari 2017. Taetske Kleijn geeft langere clarity worskhops in Nederland en de rest van Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *