Burn-out voorkomen – deel 3

Hoeveel prikkels kun je aan?

Ongemerkt krijgen we op een dag heel wat prikkels binnen. Voor een gezond mens is dat meestal geen probleem. Maar als je tegen overspanning aanloopt, merk je opeens dat het je allemaal energie kost en soms teveel wordt. Al die prikkels worden opeens een soort stress. Nieuws, appjes, facebook, kranten, mensen, collega’s, kids en partner, familie en vrienden… ze vragen allemaal de hele dag aandacht. Wil je uiteindelijk voorkomen dat je met een burn-out bij de dokter terecht komt, zou je kunnen beginnen met het verminderen van je digitale prikkels.

Digitale prikkels verminderen

Clarityvoorjou.nlAl die bliebjes, geluiden, muziekjes, bewegende beelden op tv, mobieltje en computer noemen we prikkels. Alles wat binnen komt via je zintuigen. In de laatste 20 jaar zijn de prikkels die we per dag krijgen enorm omhoog gegaan. Volgens psychiater en hoogleraar Witte Hoogendijk gaat je verdedigingssysteem op ‘stress-alert‘, elke keer dat je een bliebje op je telefoon krijgt. Wat zou je kunnen doen om deze digitale prikkels per dag te verminderen?

  • Je zou kunnen beslissen alleen je sociale netwerken nog op je computer te checken en de ‘bliebjes‘ die aankondigen dat er een nieuw bericht is uit te zetten.
  • Onze telefoon is een grote aandachtstrekker. Je zou eens kunnen besluiten in het weekend je telefoon een uurtje uit te zetten. Zelf vind ik het geen probleem om mijn telefoon een dag uit te zetten.
  • Kijk eens naar alle groep-apps waar je lid van bent. Is het misschien mogelijk je van enkele uit te schrijven?

Verademing

Je zult zien wat voor verademing het is om met minder prikkels de dag door te gaan. In het begin krijg je vast wat last van ‘afkickverschijnselen’, maar na een paar weken ben je eraan gewend en wil je niets liever. Je systeem kan dan langzaam wennen aan minder prikkels en zichzelf weer gaan opladen.

Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, lees dan eens het boek ‘Van big bang naar burn-out‘ van Witte Hoogendijk en Wilma de Rek. Lees ook mijn blogs Burn-out voorkomen deel 1 en deel 2.

Reacties zijn gesloten.