Wat is genoeg?

We zaten een kopje koffie te drinken, mijn vriendin en ik en twee van haar dochters. Er ontstond een verschil van mening, wat niet moeilijk is met meiden die in de puberteit komen ;o) Iedereen moet tenslotte zijn waarden en meningen leren kennen en formuleren.

Doen waar je zin in hebt of …?

Maar hier ging het om het milieu en consumisme. Een onderwerp dat me ten zeerste aan het hart gaat.  De algemene mening van mijn vriendin (en haar gezin) was ‘je moet doen waar jij zin in hebt’. Ik begreep wat ze ermee bedoelde: ‘je moet dat doen dat goed voor jou voelt en als een ander iets anders doet is dat ook even goed’, maar ergens stak het me. Ik gaf aan dat ik vond dat het niet klopte. Dat je wel degelijk moet leren dat je niet alleen maar kan doen wat goed voor je voelt of wat jij wilt. Dat je ook een verantwoordelijkheid en verbinding hebt met het geheel. In dit geval de aarde, de andere mensen, en alle levende dieren op deze prachtige planeet. En dan doe je ook wel eens iets dat minder goed voelt.

Verantwoordelijkheid en verbinding

Ik weet precies waarom het me stak: we zitten op dit moment in zo’n individualistische fase als we kijken naar de ontwikkeling van de mensheid als geheel, dat als we zo doorgaan, we alle andere wezens inclusief de natuur naar God helpen. We nemen te veel omdat we denken overal recht op te hebben. We kijken alleen naar wat onszelf goed doet, zonder rekening te houden met anderen en al zeker niet met andere diersoorten dan de mens.

Genoeg is écht genoeg

clarity proces clarity amsterdamMijn wens is dat we als mensheid verder ontwikkelen naar ‘genoeg is genoeg’. Dat we nemen wat we nodig hebben en niet meer dan dat. Zodat we niet zoveel hoeven weg te gooien of dood te maken (vleesindustrie), kunnen genieten van dat wat we wél hebben en de aarde kunnen delen met dieren en planten/bomen. Hoe dit alles in het Clarity Proces past? Bij de ontwikkelingsfases van Clarity kom je uiteindelijk áltijd bij de fase van tevredenheid! Dat je beseft dat er genoeg is voor iedereen, je eigenlijk niet zoveel nodig hebt om te leven én gelukkig te zijn en dat je je kan richten op dat wat er is. i.p.v. op dat wat er niet is en je nog niet hebt.

Dus, geniet vandaag eens extra van dat fantastische eten op je bord, knuffel je hond of kind een keer extra en kijk eens naar de wolken. Is dat genoeg voor jou?

Photocredits Pinterest.com

Reacties zijn gesloten.