Opladen door alleen te zijn

Alleen tijd: bij jezelf komen

In onze samenleving wordt vooral nadruk gelegd op veel dingen doen met veel gezellige vrienden en familie. Nu was ik een aantal dagen ziekig en merkte dat ik het best okay vond, zo in mijn eentje alles rustig aan te doen. Op een langzamer tempo wel wat dingetjes doen, maar zonder druk erachter. Nu het weer voorbij is, merk ik ook dat het me heeft opgeladen. Ik ‘ben weer meer bij mezelf gekomen’.

Druk druk druk

In Het Boek van wijsheid van Arun Ghandi schrijft hij dat zijn beroemde grootvader het als een regel stelde ‘wees blij als je alleen bent‘. Hij was door zijn faam altijd omringd door grote groepen mensen, dus dat is niet helemaal vergelijkbaar met hoe wij leven. Maar toch, we zijn vaak druk druk druk en continue omringt door mensen,dat het goed is om ook ‘alleen tijd’ in te plannen.

Waarom ‘alleen tijd’?

Misschien zie je nog niet helemaal hoe dat dan in z’n werk gaat of wat het je oplevert. Misschien levert het je ook helemaal niets op, maar mij levert het meestal het volgende op:

  • Ik zet mijn leven weer op een rijtje. Wat vind ik belangrijk en wat minder?
  • Ik rust uit, mijn lichaam krijgt even echte rust. Opladen in deze drukke tijden is belangrijk.
  • Ik laad mezelf geestelijk weer op. Dit is moeilijk uit te leggen, maar soms heb je ook wat alleen tijd nodig om dingen te verwerken of tot je door te laten dringen.
  • Ik doe dingen waar ik normaal niet aan toe kom zoals lezen, beetje opruimen, mediteren, beetje hangen.

Bij dat laatste denk je misschien ‘beetje hangen’? Dát heb ik niet nodig en is niet nuttig. Misschien niet, maar misschien ook wel. Het blijkt toch helemaal niet zo slecht voor kinderen en volwassenen om af en toe te hangen of zich zelfs te vervelen. Denk maar aan de vakantie: dan hang je vaak ook een beetje op het strand, op een terrasje of bij je tentje rond. Zonder specifiek doel. En dan zeg je tegen je vrienden en collegae: ‘ik heb toch zo’n fijne vakantie gehad. Lekker niets gedaan’. Best apart toch?!

Stilte inplannen

Dus af en toe een uurtje alleen tijd of zelfs een dagje alleen tijd om weer op te laden , is zo gek nog niet. Er worden nu ook steeds meer stiltedagen georganiseerd of zelfs stilteweken. Ik ga zelf ook in mei weer heerlijk opladen, ergens in Nederland. Vijf dagen stilte en mediteren. Daarna voel ik me altijd zo fris, opgewekt en geschoond. Echt een aanrader.

Maar ook een uurtje alleen tijd, doet het ‘m al. Leg de lat niet te hoog, zodat je trots op jezelf kunt zijn als het je -weer- gelukt is.

Photocredits Pixabay/Somorgado

Reacties zijn gesloten.